Metoda hubnutí, kterou používáme v našem centru, je ketogenní bílkovinná dieta. Je to srozumitelná, bezpečná a vyzkoušená metoda redukce tělesné hmotnosti navržená již v roce 1973 profesorem Georgem Blackburnem z Harvardské lékařské univerzity v USA.
Program bílkovinné diety je založen na jednoduchém principu. Přísunem dostatečného množství kvalitních bílkovin za současné redukce přísunu cukrů se organismus dostává do tzv. ketózy (odtud označení bílkovinných diet jako „ketogenní“) a redukuje tělesnou hmotnost na úkor tukové tkáně a ne svalové hmoty.
Tento přísun kvalitních bílkovinových potravin je zajištěn přípravky programu MEDIDIET® a Dietalegre®. Jedná se o chutná jídla s velmi jednoduchou přípravou. Dle potřeby redukce tukové tkáně je celý program koncipován jako 4 fázový.
První fáze je z hlediska redukce nejúčinnější. Po jejím nasazení se organismus dostává cca do 48 hodin do ketózy a tím mizí pocit hladu. K jejímu navození je obvykle třeba přísunu 90 g instantních bílkovin za den, což průměrně odpovídá čtyřem až pěti přípravkům MEDIDIET® nebo Dietalegre® během první fáze. Povinně je třeba konzumovat zeleninu a některé její druhy dokonce v neomezeném množství. Vyloučeny jsou naopak cukry a všechny potraviny, které je obsahují (sladké druhy zeleniny, všechny druhy ovoce, přílohy jako rýže, těstoviny atd). Složení přípravků je vybalancované tak, aby byl zajištěn denní přísun sacharidů max. kolem 50 g, což je množství nezbytné pro normální fungování centrálního nervového systému.
Úbytek hmotnosti na úkor tukové tkáně je rychlý a konstantní a pohybuje se mezi 4 – 7 kg za měsíc.
Druhá fáze má za cíl udržet organismus v mírné ketóze (a tím v procesu hubnutí na úkor tukové zásobní tkáně) a postupně jej navracet zpět k „pravým“ jídlům. V tomto případě kvalitní a libové živočišné bílkoviny v podobě jednoho hlavního jídla za den. Může to být například porce kuřecího, libového hovězího masa nebo pstruh nebo 2 vejce. Nabídka zeleniny se rozšiřuje o některé oblíbené druhy, které jsou v 1. fázi zakázány (rajčata, papriky apod.). Druhá fáze má trvat nejméně dvakrát tak dlouho jako fáze první. Během druhé fáze by měl pacient začít s pravidelnou fyzickou aktivitou.
Úbytek hmotnosti na úkor tukové tkáně se zpomalí a pohybuje se mezi 3 – 4 kg za měsíc.
Třetí fáze má za cíl stabilizovat dosažené výsledky v čase a velmi mírným tempem pokračovat v redukci. Jejím hlavním cílem je postupný návrat k cukrům ve formě ovoce (nikoliv dezerty, moučníky nebo slazení!!!). O délce rozhoduje po domluvě s klientem terapeut. Pro minimalizaci rizika vzniku jojo efektu je trpělivé dodržení této fáze nesmírně důležité.
Úbytek hmotnosti na úkor tukové tkáně se dále zpomalí a pohybuje se mezi 2 – 3 kg za měsíc.
Čtvrtá fáze je de facto v ideálním případě celoživotním životním stylem s osvojením si zdravých stravovacích návyků a pravidelné fyzické aktivity. Je nutné si uvědomit, že návratem do původního životního stylu s nerespektováním naučených zásad se hmotnost opět rozkolísá. Ideální je vrátit se k lékaři či nutričnímu specialistovi dle individuálních potřeb aspoň 1 – 2x ročně ke kontrole hmotnostních parametrů a podchycení případných relapsů.