Dva recepty na saláty s houbami 15.01.2013

Nehodí se do 1. fáze, až od fáze číslo 2!

Čerstvá hlíva, shitake, žampiony, popř. jiné houby dle chuti očistíme a nakrájíme na přibližně stejné kousky. Tvrdé nožičky vyhodíme.

Na pánvi rozehřejeme malé množství olivového oleje a vhodíme na něj připravené houby a každou dávku osolíme a opepříme, zamícháme a orestujeme. Horké houby vyklopíme do misky a hned k nim přidáme trochu nasekané čerstvé majoránky a petržele a pokapeme trochou olivového oleje a čerstvé citronové šťávy. Můžeme přidat zelené fazolky. Hotový salát servírujeme na listy hlávkového salátu a podáváme teplý (tento salát nenahrazuje celé pravé jídlo, může být tedy přílohou například k rybě nebo kousku drůbežího masa či sloužit jako intermezzo mezi dvěma proteinovými jídly).

Zelí nasekáme najemno a dáme do větší misky. Žampiony či jiné houby očistíme, nakrájíme na plátky a přepůlíme na nudličky. Restujeme na lžíci olivového oleje. Když jsou téměř měkké, osolíme, opepříme, přidáme pár kapek sojové omáčky a dorestujeme. Uvaříme dvě vejce a vychladlé nakrájíme na plátky. Houbovou směs promícháme se zelím, rozdělíme do misek a poté ozdobíme plátky vařených vajec (tento salát nahrazuje jedno celé pravé jídlo v rámci 2. fáze).